מנהל עיזבון יכול שימונה על ידי מצווה בצוואתו. עם זאת יודגש כי מינוי של מנהל עיזבון הוא מינוי של בית המשפט אשר יבחן אם יש בו צורך בכלל. כך למשל אם אין מסת נכסים שתצדיק מינוי שכזה – מינוי שיש בצידו עלויות שכר טרחה והוצאות-אזי לא ימונה מנהל עיזבון גם אם המצווה קבע זאת בצוואתו.. כלומר עצם המינוי מותנה בשיקול דעת בית המשפט.
מה תפקידו של מנהל עיזבון?
תפקיד מנהל העיזבון הוא לרוב איתור וכינוס נכסי המצווה לשם חלוקתם בין היורשים בין בעין או לאחר מכירתם וחלוקת תמורתם. כלומר מדובר בתפקיד שהוא בעיקרו זמני (אם כי הזמני יחול להתארך שנים – ככל שהמצווה הותיר נכסים רבים וככל שהליך כינוסם ומכירתם מסובך).
מנהל העיזבון שמונה מוסמך , בין היתר ,להגיש תביעות נגד צדדים שלישיים אשר מחזיקים בנכסי המצווה או חבים לו כספים.
לעיתים בימ"ש מוצא לנכון למנות מנהל עיזבון זמני- עוד בטרם ניתן צו קיום צוואה – וזאת כאשר קיימת מחלוקת בין היורשים או כאשר יש חשש להברחת נכסים או שיש נכסים פסידים שאין מי שיטפל בהם ונדרשת פעולה מהירה של אדם מוסמך לטפל בהם. מינוי זה מסתיים אם ההליך מיצה את עצמו- אולם מנגד לעיתים המנהל הזמני הופך לקבוע – אם בימ"ש ימצא זאת לנכון.
נאמן מקבל את הנכסים על שמו והוא אמור לנהל אותם לטובת מי שאמור לקבל אותם בסופו של יום מהמצווה- המקבל שכינויו בחוק הנאמנות "נהנה".
אין מניעה שאחד היורשים ישמש נאמן
על הנאמן לטפל בנכסים ולשמור ולטפח אותם עד להעברתם לנהנה.
יובהר כי נאמן ימונה, בין היתר ,כאשר היורש עשוי שיהיה קטין, פסול דין, או כאשר המצווה רוצה להקדיש נכס לקהילה.
מינוי נאמן יכול שיהיה לטובת נהנה או מטרה מוגדרת- זאת כאשר המצווה מורה לצוות לטובת קהילה או מטרה מסוימת- ולא בהכרח לטובת זוכה ספציפי בניגוד לצוואה שם הזוכים צריכים להיות ברורים.
מנהל עיזבון ממונה מכוח חוק הירושה ואילו הנאמן ממונה מכוח חוק הנאמנות.
גם מנהל העיזבון וגם נאמן פועלים תחת פיקוח בימ"ש .כך כאשר מדובר במנהל עיזבון הוא צריך לבקש מלכתחילה הרשאה מבימ"ש – לפעולותיו.
הגישה היא כי חוק הנאמנות שחוקק לאחר חוק הירושה- גובר בהוראותיו על הוראות חוק הירושה.
בעת מינוי נאמן ניתן לצוות נכסים לדורות הבאים ולא רק ליורש אחר יורש כפי שניתן לעשות על פי חוק הירושה. כלומר בעוד שבחוק הירושה ניתן להוריש רק 2 דורות בנאמנות ניתן לשרשר ירושה לדורות נוספים.
המצווה גם יכול לתת הוראות ליורש- כנאמן – כיצד לנהוג ברכושו כשבתוך הוראות אלה יש לנאמן שיקול דעת כיצד לנהוג בנכסי המצווה.
אנו במשרד עו"ד יצחק טאוסי נשמח לסייע לכם בנושא של מינוי נאמן בצוואה או מינוי מנהל עזבון, צרו קשר!